Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести интернешънъл": ООН не успява да опази човешките права и международното право

Бежанци на македонския граничен пункт Гевгелия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Амнести интернешънъл" обвини в своя годишен доклад ООН, че систематично не успява да опази човешките права и международното право, аргументирайки се с примера на Сирия, съобщи Евронюз. Международната правозащитна организация посочи режима на сирийския лидер Башар Асад, като потъпкващ човешките права, а руските бомбардировки - като причина да страдат много цивилни без системата на ООН да съумее да ги защити и да се погрижи да бежанците от войната.

Представяйки доклада, генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Сали Шети отбеляза:  "Амнести Интернешънъл" последователно документира и осъжда нарушаването на правата на човека от страна на въоръжени групи - "Ислямска държава", "Боко Харам", кюрдските милиции YPG и други. Но действията на тези групи не може да се използва като оправдание за нарушенията от страна на правителства на международното право, на човешките и хуманитарните права - независимо дали става дума за САЩ, прибягващи до масово следене, за Русия, коаято прилага закона си за "чужди агенти" срещу НПО, за Турция или за Нигерия, използващи силите за сигурност срещу собственото си население.

В доклада са включени данни за 160 страни и е установено, че в над 122 държави са измъчвани или малтретирани хора.
"Амнести интернешънъл" обвинява също Европейския съюз за неизпълнение на задължението да намери хуманен отговор на кризата с бежанците. Сали Шети подчертава:  Най-богатият блок в света - Европа, наистина не се оказа в състояние да се събере и да съгласува разумно решение за последователен и безопасен начин, по който хората могат да получат достъп до Европа в момент, когато те бягат от война и преследване. Бих казал, че като цяло Европа се провали с човешките права и се провали с мигрантите и бежанците.

В доклада на "Амнести Интернешънъл" също така се критикува Саудитска Арабия за ограничаване на свободите, за наказателно преследване и затвор за критици на правителството и за защитници на човешките права. Китай пък е критикуван за въвеждане на законодателство, ограничаващо правата на човека под прикритието на националната сигурност, и за извършване на масова национална акция срещу адвокати правозащитници

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна