Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването по случая със смъртта на 18-годишния Тодор от Враца беше частично прекратено

Снимка: Жоро Александров

Окръжната прокуратура във Враца частично прекрати разследването по обвинението за умишлено причинената смърт на 18-годишния Тодор Йорданов поради липса на доказателства за извършено убийство. Обвиняемите братя Иван и Десислав Дамянови ще бъдат разследвани от районната прокуратура за хулиганство.

След обстоен анализ на доказателствата и най-вече въз основа на четворната съдебно медицинска експертиза, от окръжната прокуратура са преценили, че по случая със смъртта на Тодор няма извършено убийство.
  
Категорично е доказано, че между нараняванията, причинени от обвиняемите братя Дамянови, и фаталния изход няма причинно следствена връзка. Събрани са доказателства, че Тодор е имал сърдечен проблем и е посещавал кардиолози. 
Хистологичните изследвания от експертизата доказаха, че починалото момче е боледувало от наследствено хронично заболяване, което води до тежки болестни промени в сърдечния мускул и смъртта може да настъпи внезапно и дори при видимо добро здраве. 

От обвинението са категорични, че установените травми по тялото на Тодор, са повърхностни и не са довели до смъртта му. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, назначена е и видеотехническа експертиза, от която е видно, че сблъсъка е траял по-малко от три минути, след което е преустановен.

Събрани са доказателства, че налице са хулигански действия, извършени от обвиняемите Иван и Десислав Дамянови. Те ще бъдат разследвани от районната прокуратура във Враца.

Първият коментар на промененото от прокуратурата обвинение даде братът на Тодор Ивайло Йорданов, който поясни че ще се възползват от възможността за обжалване в 7-дневен срок:
Да твърдят, че няма причинно-следствени връзки между случилото се и смъртта е абсурдно. От тук нататък предстои разговор с адвокати, в който ще се разбере как да продължим. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени