Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ готвят "план Б" за Сирия - разпадането й на няколко държави

Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските власти вече обсъждат "план Б" за Сирия, ако споразуменията с Русия за прекратяване на огъня там се провалят, заяви американският държавен секретар Джон Кери в Сената на САЩ, съобщи РИА "Новости".

Представителите на силовите ведомства в американския правителствен екип - военният министър Ащън Картър, председателят на комитета на началник-щабовете Джоузеф Данфорд и директорът на ЦРУ Джон Бренън - настояват президента Барак Обама да засили натиска над Русия. Те не са сигурни, че Москва ще спази договорките за прекратяване на огъня и считат, че американската подкрепа за бойците, воюващи със сирийския режим, трябва да се разшири.

Част от мерките ще е и т.нар. "план Б", ако в близките месеци в Дамаск не бъде сформирано работно преходно правителство. Според Джон Кери планът допуска Сирия да се раздели на няколко държави, ако се окаже, че интегритетът й не може да се поддържа.

Реакцията на Дамаск бе, че там са концентрирани върху запазването на единството на страната и върху борбата с тероризма "повече от когато и да било". Сирийските власти се надяват руско-американското споразумение за прекратяване на огъня да стане важна стъпка в решаването на сирийската криза.

На свой ред реагира и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че приоритет на Москва е да се спазва договореното между руския и американски президент прекратяване на огъня: Изцяло сме съсредоточени върху онези задачи, които бяха формулирани от президентите на двете страни. Смятаме за преждевременно изобщо да се говори за каквито и да е други планове. Сега насъщната задача е да спрат огъня онези групировки, които подкрепят инициативата на двамата президенти, каза Песков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна