Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската опозиция и сирийските кюрди ще спазват примирието, договорено от САЩ и Русия

Основните формации на сирийската опозиция заявиха, че ще подкрепят временно примирие от две седмици в страната, за да се провери доколко сериозни са намеренията на режима в Дамаск, предаде Франс прес. Това се казва в декларация на Висшия комитет по преговорите, по повод американско-руската инициатива за прекратяването на огъня в Сирия, което трябва да влезе в сила през уикенда.

От своя страна, мощната сирийска кюрдска военна групировка "Сили за защита на народа" също обяви, че ще спазва руско-американския план за спиране на сраженията в Сирия, но си запазва правото да отговори, ако бъде атакувана, предаде Ройтерс. По-специално кюрдите настояват и Турция да спазва прекратяването на огъня. Миналата седмица кюрдските опълченци изтласкаха силите на терористичната групировка "Фронт Ан Нусра" и на групировката "Ахрар аш Шам", подкрепяна от Анкара, от района на Тел Рифат северно от Алепо и се приближиха плътно към град Азаз, на 10 км от границата с Турция. В отговор на тяхната операция, турската артилерия започна да обстрелва кюрдските позиции и населени места в Северна Сирия.

Ройтерс съобщава, че турски военни самолети са обстрелвали военни обекти на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак късно снощи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна