Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панов отрече за срещи с Борисов от номинирането му за председател на ВКС до избора му

| обновено на 25.02.16 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Съдия Лозан Панов отрече да се е срещал с премиера в периода, в който течеше процедурата за избор за председател на Върховния касационен съд.  Коментарът му беше провокиран от изявление през медиите на ръководителя на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова, че преди  висял пред кабинета на министър - председателя, а сега разследвал, кой член на Висишя съдебен съвет пише есемеси на Бойко Борисов.

Премиерският пиар спомена за посещения на Лозан Панов в рамките на медийните обяснения след срещата на Бойко Борисов с българи в Лондон. Тогава Арнаудова - без конкретен въпрос, се възмути, че Панов рови по въпроса с есемеса, а преди висял пред кабинета на Борисов.  Днес той отговори, че се е виждал с Борисов, докато е бил кмет, и сега - вече като избран за председател на ВКС, по въпроси на съдебната реформа:

В по-късни периоди от момента, в който съм избран за председател на Върховен касационен съд, мога да кажа, че е нормално премиер и председател на Върховен касационен съд  да контактуват, но въпросът е, за какво си говорят. С премиера съм се виждал по повод конституционтните промени, законодателни промени и инициативи, имуществото на съдебната система, а също така и по повод бюджета. Не виждам нищо нередно в това. Не съм правил нищо пред кабинета на министър-председателя в периода, в който е протекла процедурата. Ако някой твърди подобно нещо, би трябвало да изложи факти и обстоятелства. Това е, все пак, едно твърдение - каза Лозан Панов и се обяви за задълбочена проверка на твърденията на следователя Бойко Атанасов за  нередности в Столичното следствие и в прокуратурата.

Той допълни:

Дали трябва да има институционален контакт между премиера и председателят на ВКС. Моето мнение е категорично да. Такъв контакт е абсолютно необходим. Той е институционален въпрос на контакт между представители на различни власти. Вече от тук нататък тези контакти, дали градират в разговори по дела или по нещо друго, това вече е нередно. Подобно нещо с премиера не съм имал като контакт.

Панов коментира и поредния скандал, който застигна съдебната система - твърденията на следователя Бойко Атанасов, че в прокуратурата има ръководена от главния прокурор „шпицкоманда“, която работи само по дела срещу политици и бизнесмени. Той изрази надежда, че ВСС ще направи задълбочена проверка, различна от тази по предпоследния скандал, известен като "Яневагейт". Възоснова на това, което ще бъде изложено, проверката може да се разшири, смята Панов:

Говори магистрат, казва важни неща, които ще трябва да бъдат проверени задълбочено... Интересно е също така да се разбере тези материали, които са намерени в кофи за боклук - за какви материали става дума, как са били съхранявани, защо са били изхвърлени там, изобщо обезпокояващи обстоятелства, които ако не се предприеме една задълбочена проверка, ще оставят отново неприятен привкус за българското правосъдие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна