Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Промените в Закона за тютюна са плод на консенсус между страните в сектора

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Дава се възможност на представителни организации в сектора да могат да участват в подписването на колективен трудов договор. 

Депутатите от ДПС са доволни от гласуваните промени, които осигуряват и публичност на лицата, които са заети в сектора. 

Според депутатите от ДПС, промените в Закона за тютюна дават нов вид отношения между производители и изкупвачи. Ферихан Ахмедова наблегна и на факта, че се въвежда и фигурата на представителните асоциации:

Тези асоциации от тук нататък ще имат много съществена роля. Те могат да договарят колективно условия за изкупуване на тютюн. В закона се определя минималното съдържание на този колективен договор. По този начин могат да договорят по-високи цени. С тези изменения се връщаме към едни правила, с които се надяваме, че от следващите години няма да се допуснат протести, защото от тук нататък с новия закон недоговориран тютюн няма как да се произведе.

Сектор "Тютюн" трябва да бъде пазарно ориентиран, каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева като добави, че промените са плод на консенсус между всички заинтересовани в сектора:

Така приетият закон регламентира да няма проблеми, че това, което произведе ще му бъде изкупено и операторът, който изкупува, респективно преработвателят, ще изкупи това количество, което е наистина договорено. Надявам се, че тези промени ще бъдат въведени веднага. Всички тютюнопроизводители трябва да засяват само за това, за което имат договори за сертифицирани семена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна