Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е приела само двама бежанци от квотата си, определена от ЕС

Снимка: БТА

До момента България е приела само двама бежанци от квотата си, определена след решението на ЕС за разпределяне пристигащите от Италия и Гърция, съобщиха за БНР от Европейската комисия. Още 100 кандидати чакат одобрението на властите в София, за да дойдат у нас. 

4 месеца след договорените квоти за разпределянето на 160 хиляди кандидати за убежище от Гърция и Италия само двама сирийци са пристигнали от Гърция по българската квота, въпреки обявените 1302 свободни места у нас.

За разпределяне в България вече са определени още 100 души от Италия и Гърция. Въпреки изпратените на място български офицери за връзка обаче, правителството в София е поискало да направи втора, допълнителна проверка на лицата за това дали те представляват заплаха за националната сигурност.

Това забавя процеса, обясни говорителят по миграция на Европейската комисия Наташа Берто:

Молбите са подадени, те са готови и се очаква само "зелена светлина“ от България.

Берто уточни, че страната ни не е единствената и призова проверките на досиетата на бежанците да се извършват само на място в Италия и Гърция, защото там те отнемат само няколко дни:

Фактът, че 100 молби са изпратени, но преместените са само двама говори, че решенията не се взимат достатъчно бързо. Бихме желали България и останалите държави да ускорят темпото.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос е изпратил подробно писмо по въпроса на българското правителство, но още не е получил отговор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени