Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на българите, страдащи от затлъстяване, нараства със 100 000 души годишно

Снимка: БГНЕС

Българските деца прекарват пред компютъра или телевизора 26 часа повече в сравнение с децата от другите страни от Евросъюза, съобщи д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването. Броят на хората у нас със затлъстяване нараства със 100 000 души годишно. Проблемът обаче не може да се реши с въвеждане на "данък вредни храни", сочи европейският опит. 

Стоенето на децата пред екрана на компютъра или телевизора увеличава шансовете за затлъстяване. Според д-р Ханджиев изследване сочи, че през 2014 г. 280 хиляди души в България са страдали от тежко затлъстяване, а през 2015 г. броят им е нараснал до малко над 338 хиляди. Със закони против захарта и трансмазнините положението не се подобрява: 

Писах на професор Арни Астроб от Копенхаген, който е водещият специалист по диетология в света, във връзка с проекта за такъв закон у нас и той ми написа следното нещо: "В Дания ние въведохме такъв закон и след четири години ще го премахнем, защото датчаните започнаха да купуват хранителни продукти в Швеция и Германия. Производствените места в Дания се намалиха, а се увеличават в Германия и в Швеция и именно затова ние се връщаме обратно. Не са ефективни тези закони". 

Според д-р Илко Семерджиев проблемите, свързани с храненето, не могат да се решат чрез въвеждането на данъци: 

Направихме анализ на 25 държави какво се прави по отношение на така наречените "вредни храни", защото такива опити са правени в много държави за въвеждане на такъв тип данъци с основна цел едва ли не да се подобри здравословното хранене, но за съжаление общата рекапитулация от проучването показва, че това чрез данъци не може да се случи. 

Като пример той посочи Франция, където има въведен данък "захар", който е насрочен да бъде премахнат през 2017 г. заради неефективност. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна