Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Бъчварова: Въвеждането на гранични проверки между държавите в Шенген не е в наш интерес

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на гранични проверки между държавите в Шенгенската зона не е в интерес на България, смята вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя участва в министерската среща на ЕС в Брюксел. На заседанието беше обсъдено евентуалното прилагане на шенгенска разпоредба, което би позволило на страни като Австрия и Германия да проверяват минаващите през границата им за срок от 2 години, ако Гърция не спре миграционния поток:

Не е в наш интерес, при всички случаи, но предстоят дебати в този смисъл. Помолих от германската страна, от страна на председателството, да не се предприемат предварително отделни мерки от държавите, които да са свързани с въвеждането на някои нови решения, касаещи техните национални проблеми. Целта за намаляването на потоците остава постоянна, тя не е просто до 7 март. Добре би било да изчакаме преговорите с Турция, която се надяваме да поеме ангажименти във връзка с намаляване броя на идващите.

Приемът на бежанци от Италия и Гърция у нас по определената ни квота за разпределение се бави по технически причини, обясни още Бъчварова. Тя призна, че проверките за сигурност на кандидатите отнемат време, но също и нежеланието на бежанците да бъдат пратени в България: 

Правим предварителните проверки, до колкото имаме възможност. Те обикновено са без документи и това забавя процеса. Тогава, когато ги приемаме също провеждаме допълнителните проверки. За това изискването е те да бъдат регистрирани в центровете и тези процедури вече да са осъществени. Но при този наплив към Гърция, ги разбирам. В този смисъл, за нас, тази мярка, въпреки, че ние я подкрепихме, към момента, не работи достатъчно ефективно. Не е просто въпрос на желание - така министър Бъчварова отговори на Европейската комисия, която по-рано съобщи, че България е приела до момента само двама бежанци от определената за страната ни квота. Още 100 кандидати чакат одобрението на властите в София, за да пристигнат. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!