Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Изпълкома на УЕФА влиза жена

В Изпълкома на УЕФА влиза жена
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на УЕФА Анхел Мария Вияр заяви, че в устава на УЕФА е направена поправка, съгласно която в Изпълкома на организацията ще бъде избрана една жена.

Конгресът одобри поправка, според която в Изпълкома ще бъде избрана една жена. В бъдеще избирането й ще се провежда в годината преди финалите на Европейското първенство. Но по изключение за пръв път ще изберем жена в Изпълкома на конгреса през месец май в Будапеща. Така тя ще има мандат от три години, съобщи Вияр по време на откриването на извънредния конгрес на европейската централа, както се изказа и в подкрепа на отстранения президент Мишел Платини.

Конгресът се провежда в Цюрих ден преди изборите за нов ръководител на ФИФА. Платини беше фаворит за поста, но получи наказание от шест години лишаване от всякаква футболна дейност.

Сега искам да спомена името на Мишел Платини. Той се труди много, за да изчисти името си. Надявам се в близко бъдеще да се върне в УЕФА, добави Вияр.

На 21 декември 2015 година Етичната комисия към ФИФА наказа Сеп Блатер и Мишел Платини с осем години извън всички футболни дейности. Решението е резултат от продължително разследване за превод на 2 милиона евро по сметката на президента на УЕФА Платини, чиято кандидатура за президент на международната централа отпада автоматично.

Етичната комисия към ФИФА отсъди, че бившият президент на Асоциацията Блатер е нарушил закона за конфликт на интереси, не е спазил нормите за лоялност и е предложил нерегламентиран подарък под формата на парични средства. 

Вчера наказанията на Блатер и Платини бяха намалени на шест години. Французинът обяви, че ще обжалва пред КАС.

Всичките петима кандидати за поста президент на ФИФА ще имат възможност да участват на Конгреса на УЕФА.

В края на конгреса ние ще дадем възможност на всички кандидати да се изкажат за 6-7 минути, добави Вияр.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна