Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата седмица започва кампанията за директните плащания на земеделските стопани за 2016-а

Снимка: БГНЕС
От следващата седмица започва кампанията за директните плащания за 2016-а година, съобщават от Министерството на земеделието. Схемите за плащанията остават непроменени, но има промени в наредбата за прилагането им, на които фермерите трябва да обърнат внимание.

Промените са направени, за да е по-ясно на земеделците по кои схеми и как могат да кандидатстват. Те конкретизират сроковете за доказване на минимални добиви от заявените за финансиране площи, уточняват и начините, по които експертите ще проверяват декларираните култури и животни.

Променя се и срокът, в който кандидатите за директни плащания могат да оттеглят заявлението си или част от него.

Тази година фонд "Земеделие" ще извършва и щателни проверки за изкуствено разделяне на стопанствата. Целта е да се изблегнат възможностите за изкуствено създаване на условия от страна на земеделските стопани с цел неправомерно получаване на субсидии по схемите за директни плащания.

На електронната страница на ведомството ще бъде публикуван наръчник за кандидатстване, който ще улесни стопаните при кандидатстване за финансиране.

Фонд "Земеделие" отпуска 1.5 милиона лева за застраховане на селскостопанска продукция. Целта е да се насърчат земеделските стопани да застраховат доброволно реколтата си срещу природни бедствия. Максималният размер на подпомагането, което може да получи един фермер, е до 65% от стойността на застрахователната премия. Подпомогнати ще са производители на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн. До 2020 г държавата ще осигури 21 милиона лева за застраховане на селскостопанска продукция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна