Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия отбелязват година от убийството на Борис Немцов

Американският посланик в Русия Джон Тефт дойде на лобното място на Борис Немцов
Снимка: Николай Кръстев

Днес в Москва се почита паметта на руския опозиционен политик Борис Немцов, който бе застрелян на Замоскворецкия мост край Кремъл точно преди година.

Много московчани дойдоха и продължават да идват на лобното място на Немцов. Там бе и посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт, придружен от ръководителя на политическата секция в мисията. Посланикът каза, че е дошъл да почете паметта и ценностите, които е бранил Немцов, и да изрази надежда, че след време в Русия ще се сбъднат много от мечтите му. 

В траурния взимат участие близо 8000 души. Всички те носят плакати с образа на Немцов, на които може да бъде прочетено: „Защо?“, „Убит за свободата“ и „Отговорност за убийците“. 

В шествието се включи и младият опозиционен лидер Алексей Навални, който е един от изявените критици на Кремъл.Той определи убийството на Борис Немцов като политическо : Преди година беше извършено политическо убийство под формата на публична екзекуция. Очаквахме престъплението поне да се разследва, но не очаквахме властта да използва силите си, за да го покрие. Затова днешният марш е както в памет на Борис, така и с искане да се разследва престъплението. 

Година след убийството на Немцов според негови съратници все още не са известни истинските поръчители и изпълнители на това престъпление. Според адвоката на дъщерята на Немцов руското правосъдие не може да стигне до Руслан Мухудинов, който се смята за извършител на убийството, но поради близостта си с чеченския лидер Кадиров той се укрива вероятно в чужбина. 

Веднага след убийството на опозиционния политик руският президент Владимир Путин нарече това деяние най-гнусното дело в най-новата история на страната.

Освен в Москва, траурни възпоменания се проведоха и в други руски градове, които са свързани с политическа дейност на Борис Немцов - Нижни Новгород и Ярославл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени