Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще строят квартал на Стара Загора на територията на парк "Бедечка"

Снимка: Венелина Попова

Община Стара Загора е започнала трасиране на улици за бъдещия квартал, който ще се изгражда на територията на парк "Бедечка". Това съобщи за "Хоризонт" главният архитект на града Иван Кирчев. Неформалното сдружение "Да запазим парк Бедечка" заедно с коалицията "Да остане природа в България" започват съвместни действия срещу застрояването на зелени територии в страната.

В петък следобед Общината е започнала разораването на терените, които попадат в четири частни имота, потвърди и главният инспектор по озеленяване в общината архитект Бистра Ангелова. Според нея в тях не попада нито едно от 1500-те ценни дървета, описани след паспортизация в електронния регистър.

Общината има ангажимент само да трасира улиците в тази част, за която има влязъл в сила ПУП за регулация и застрояване, но не и да изгражда инженерна инфраструктура, уточни архитект Кирчев.

За "Хоризонт" социологът Първан Симеонов, който е част от неформалната мрежа "Да запазим парк Бедечка", заяви, че заедно с коалицията "Да остане природа в България" ще започнат общи действия в Стара Загора, Варна, Пловдив и в други градове, където има опити за застрояване на зелени територии.

Първан Симеонов призовава институциите и компетентни общности като Камарата на архитектите да проверят законността на разораването и изкореняването на дървесни видове в парк "Бедечка“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени