Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия от типове и нрави български

БНР Новини
Снимката на Иван Вазов е направена от Александър Владиков

Оригиналният текст на „Чичовци“ вижда бял свят през 1885 г., а 80 години по-късно, през 1965 г. е направена и излъчена радиоверсията на Радиотеатъра.
Автор на драматизацията е Мария Громова, режисьор: Николина Томанова. В студиото за драматична продукция се събират супер актьорите на онези години. Освен Апостол Карамитев в ролята на разказвача, там са и Лео Конфорти, Рачко Ябанджиев, Георги Георгиев - ГЕЦ, Стефан Димитров, Георги Раданов, Димитър Бочев, Йордан Матев, Маргарита Дупаринова и Магда Колчакова.
130 години по-късно отново ще се срещнем с „Чичовци“ на Иван Вазов, повестта, която хем рисува конкретна картина на предосвобожденската действителност и ни връща в Сопот, във времената преди „Под игото“, хем ни поднася галерия от типични български характери, ожесточени и изтощени от борбата около проблематизирането на маловажното. Откликваме на амбицията на този неостаряващ хумористичен епос, съчетан с брилянтно актьорско присъствие, което го превръща не само в забележителен документ на епохата, но и в забележителен документ на българското театрално изкуство.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна