Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Новата сграда на Софийския градски съд трябва да е готова до средата на ноември

Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд и прокуратура трябва да се нанесат в новата си сграда, известна като бившето Военно НДК, до средата на ноември. Това изчисли премиерът Бойко Борисов, който направи поредна инспекция на строителния обект.

До март трябва да е приключила ремонтната част, след която идва ред на обществените поръчки за обзавеждането. За тях премиерът изчисли, че ще отнемат няколко месеца, включително с обжалванията. И така моментът на рязането на лентичката приближи до президентските избори:

Е, хубаво, ние все имаме някакви избори, дай, няма да я правим, нека минат президентските избори... дотогава прокурорите и съдиите ще се мъчат на радиото долу, защото имало президентски избори. Какво да направим? Да я спреме? Правим я три години, коментира Борисов.

Всички столове с една поръчка ли да се поръчат или поотделно за съда и прокуратурата, се превърна в ключов въпрос в обсъждането на обзавеждането на сградата и цената. След като предложи да се купува на куп, за да падне цената, Борисов предупреди:

Направите поръчки, с един стол да има разлика, да е един и същ или нещо... - така, че да не ме питат, ще спрете ли поръчката на съда и прокуратурата.

Вие действайте, ние ще дадем парите, обеща министър-председателят:

Приходите ни този месец, благодарение и на прокуратурата в борбата с контрабандата, на финансовия министър, са 961 милиона с излишък.


На няколко пъти Бойко Борисов търсеше реакцията от финансовия министър Владислав Горанов, който взе думата последен, за да каже, че исканите близо 8 милиона са много:

Това са обществени пари, не са мои. Трябва да се харчат максимално ефективно. Затова водим и този дебат. Пред камерите е малко по-артистично, иначе имаме добра комуникация с колегите от съдебната власт. Ще го направим, както трябва.

Според предварителната информация на поредния строителен оглед трябваше да присъства и председателят на Върховния касационен съд, но той не дойде:

Да се проверят строително-монтажните дейности - не мисля, че моето отсъствие, по някакъв начин, е повлияло на тази проверка
, заяви Лозан Панов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна