Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 000 са струпани на гръцко-македонската граница

Бежанци на гръцко-македонската граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС

11 000 души продължават да са струпани на гръцко-македонската граница, откъдето днес са били пропуснати само 170 мигранти, съобщава Ройтерс. Има 11 000 души тук и условията са много лоши. Притесняваме се, че ако надвишат 12 000, ситуацията ще излезе извън контрол, казва Андонис Ригас от организацията "Лекари без граници".

Колко мигранти ще пропускаме дневно зависи от това, колко ще бъдат приети в страните от ЕС, заяви пред репортери в Скопие министърът на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски.

От срещата на върха на ЕС на 7 март, на която е поканена и Турция, се очакват спешни реакции и решения за мигранската криза.

ЕС иска от Турция да намали до под 1000 на ден мигрантите, които тръгват по море към Гърция, като обещава кандидатите за убежище да бъдат пресявани и взимани директно от турска територия, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на служители в ЕС, които искали непременно да се стигне до конкретен резултат на договорките с Анкара от края на миналата година. В момента най-малко по 2000 души на ден поемат с лодки от турския бряг към гръцките острови.

Днес на посещение в Турция пристига председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Преди да поеме натам Туск каза: Няма добра алтернатива на ефективното сътрудничество с Турция. Председателят на Евросъвета ще се срещне утре с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Засега нищо от обещаните на Анкара 3 милиарда евро от ЕС не е дошло. Все пак около 400 млн. евро от отделни фондове на ЕС са дадени за хуманитарна помощ за бежанците в Турция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна