Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санчес загуби гласуване в испанския парламент за правителство на социалистите и "Сюдаданос"

Педро Санчес при гласуването в парламента
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес загуби първото гласуване в 350-членния парламент в Мадрид на предложеното от него сформиране на съвместно правителство на социалистическата партия и на либералната партия "Сюдаданос", съобщават в. "Ел Паис" и останалите испански медии.

С "да" на предложението на Санчес гласуваха само 90-те депутати на Испанската социалистическа работническа партия и 40-те на "Сюдаданос", или общо 130 души. Против бяха 219 депутати - включително от Народната партия, от "Подемос", от Обединена левица и от националистическите организации. 1 депутат (от Канарската коалиция) се въздържа.

За да мине на първо гласуване, предложението се нуждаеше от одобрението на 176 депутати.

Предстои второ гласуване, което вече бе насрочено за петък, 4 март. Тогава за одобряването на нов кабинет ще е достатъчно и просто мнозинство. Но и то ще е проблем за съюза между социалистите и "Сюдаданос", отхвърлян и от десните, и от левите.

В днешната си реч в парламента лидерът на "Сюдаданос" Алберт Ривера ядоса силно лидера на Народната партия и досегашен премиер Мариано Рахой с критиките си срещу неговото "безразличие" към корупцията в страната - основен проблем, заради който никоя политическа сила не желае да се съюзява с НП. Освен това Ривера се обърна към ръководството, депутатите и членската маса на Народната партия с призива "да проявят смелост" и чрез гласуване "въздържал се" да дадат шанс на правителство начело със Санчес. Той направи и прозрачен намек, че НП трябва да си смени лидера (Рахой), за да се преодолее политическия блокаж в страната. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна