Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският трибагреник се развя за 11-и пореден път в Чикаго

Снимка: Бояна Петрова

За 11-и пореден път българският трибагреник се издигна на площад “Дейли” в Чикаго заради Българския ден. По този повод прозвуча и химнът на страната ни във фоайето на “Дейли център”, с който започна и празничната програма за 3 март.

Гости, родители и децата на българските имигранти от 11-те училища в района на Чикаго се събраха, за да споделят вълнения и емоцията на празничния ден. Сред присъстващите беше и Александър Дърводелски, който заедно с още няколко представители на старата българска емиграция през 1960 година се срещаха с кмета на Чикаго Ричард Дж. Дейли, който, впечатлен от разказа на българите и от българската история, е човекът, издал прокламацията, с която 3 март е обявен за Български ден в Чикаго и с която се разрешава издигането на знамето ни. Ритуалът обаче след няколко години е прекъснат, но през 2005 г. е възстановен като признание за ролята и приноса на българската общност за развитието на Чикаго като модерен и икономически преуспяващ град.

По повод Националния празник на България сегашният кмет на Чикаго Рам Емануел изпрати специално поздравително писмо.

Едно от сериозните изпитания, с които се сблъскваме, е това да осигурим на всяко българско дете, независимо къде се намира по света, българска читанка и достъп до българската азбука, за да се знае, да се помни и да се говори красивият български език, както и за да се помни и да се знае българската история. Честит празник, се обърна към стотиците българи Симеон Стоилов, генералният консул на България в Чикаго, по време на честванията във Ветровития град. Думите на Стоилов бяха посрещнати с много аплодисменти, като имаше и още много танци, стихове и песни. Единствено нямаше място в салона, за да се побере пъстрото хоро, което присъстващите извиха, и затова един от българските емигранти Константин Маринов го поведе към площада със знаме в ръка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!