Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК разреши строежа на газопровод през Гърция за пренос на гориво от Азербайджан

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия разреши днес да бъде построена гръцката отсечка на Трансадриатическия газопровод (ТАП), който е част от Южния газов коридор. С това разрешение става възможно строежът да приключи до 2020 г., като по този начин за Европа да бъде осигурен газ от находището "Шах Дениз 2" в Азербайджан. Комисията отбелязва, че този проект не е в нарушение на европейското право и ще осигури разнообразяване на доставките при конкурентни цени.

Предвижда се трасето да преминава през Гърция, Албания и Италия, като по този начин се осигури газ за Югоизточна Европа. ТАП ще преминава под Адриатическо море и ще струва 5,6 милиарда евро. Гръцкото правителство очакваше становището на ЕК по сключеното споразумение със строителите за предоставянето на 25-годишен особен данъчен режим.

Основни акционери в регистрираното в Швейцария дружество ТАП са Бритиш петролиъм (ВР), Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR), италианската Снам (Snam S.p.A.), белгийската Флюксис (Fluxys), испанската Енагас (Enagas, S.A.), швейцарската Акспо (Axpo Holding AG).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна