Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици се стекоха с децата си на тържествената проверка-заря

Президентът: Предците ни доказаха, че българинът е заслужил свободата си

Снимка: БГНЕС

Стотици граждани се стекоха тази вечер на площад "Народно събрание" за тържествената проверка-заря в чест на 138-та годишнина от Освобождението на България. Много от тях държаха националния флаг. Сред хората имаше и много, семейства с малки деца.

В церемонията участваха представителни роти от българските въоръжени сили със знамената-светини - Самарското знаме, Знамето на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знамето на 15-ти Ломски полк, знамето на 23-ти Шипченски полк, Знамето на 24-ти Черноморски полк, Знамето на 25-ти Драгомански полк и Знамето на 30-ти Черноморски полк. Командващ тържествената проверка бе бригаден генерал Aнатоли Кръстев, заместник-командир на Военновъздушните сили. 

Президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на Българската армия. В словото си той подчерта:

Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба. Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на чужда агресия. Не бива да си затваряме очите, когато един или друг политик се опитва да наложи националния егоизъм пред солидарността и общите решения.

Плевнелиев отбеляза, че днес почитаме героичната саможертва на многобройните националности, дали своя принос за българската свобода. Държавният глава отбеляза, че днес няма народ и държава, които сами да се справят с глобалните предизвикателства: 
От нашата честна позиция, от будната съвест на всеки гражданин зависи много. Бъдещето се гради от смелите и последователните. Бъдещето се гради върху научените уроци от историята, а те са, че мир може да има само, когато човешките права и свободи и принципите на международния правов ред важат за всички. Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите. Само така, като свободни и горди хора в 21 век ние ще запазим светлия стремеж на нашите предци и ще научим децата си, че българите сме народ с достойнство и самочувствие и гледаме напред.

На церемонията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачевапатриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри и народни представители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна