Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Турция е постигнала значителен напредък по пътя за отпадане на визите

Турция е постигнала значителен напредък по пътя за отпадане на визите, откакто се споразумя за сътрудничество по миграцията с ЕС през ноември. Това сочи доклад на Европейската комисия, представен днес.

Докладът идва в навечерието на втората среща на върха между лидерите на Евросъюза и турския премиер Ахмед Давудоглу идния понеделник, посветена на бежанската криза.

Едно от условията на турските управляващи, за да съдействат срещу трафика на мигранти към Европа, е ясната перспектива за либерализацията на визовия режим.

След като през цялата 2015г. Брюксел отчиташе слаб напредък по критериите за отпадане на визите, сега в доклада се отбелязва промяна на ситуацията след споразумението през ноември за сътрудничество по миграцията.

Турция е подсилила граничното наблюдение, дала е разрешение за легална работа на сирийските бежанци и е подобрила системата за училищно образование на техните деца, констатира Еврокомисията.

Анкара е изпълнила и ангажимента за по-стриктни визови правила спрямо гражданите на държави от Третия свят, които са основен източник на нелегални имигранти.

Редица условия за безвизово пътуване в Евросъюза обаче все още не са изпълнени от турското правителство. Сред тях основно е прилагането на споразумението за реадмисия и приемане обратно на чужденците, дошли в Европа по незаконен начин, също така - сътрудничество с Европол и Евроюст,  правила за защита на личните данни, а турските паспорти трябва да съдържат пръстови отпечатъци по европейските стандарти. От Турция се иска да съгласува законодателството си с международните конвенции за човешките права и дори да предприеме мерки за интеграция на ромите в страната. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова турските власти спешно да ускорят работата преди следващия доклад за визите през есента на тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени