Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и Турция търсят координация по бежанската криза

Мевлют Чавушоглу (вляво) и Никос Кодзиас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на Гърция и Турция Никос Кодзиас и Мевлют Чавушоглу преговарят за възможното друстранно сътрудничество по овладяване на бежанския поток в Егейско море. Двамата министри са подготвили съвместен план за действие, който примиерите на двете страни ще представят на срещата на върха ЕС-Турция в понеделник.

Междувременно президентът на Гърция Прокопис Павлопулос свика среща на лидерите на парламентарните партии за определяне на националната стратегия по кризата с бежанците.

Гръцкото правителство настоява за пълен контрол от страна на Турция върху мигранската вълна, като се допускат само хора с право на бежански статут, както и максимални усилия срещу нелегалния трафик на хора. Възможностите за връщане обратно в Турция на икономическите мигранти също са тема на едно евентуално двустранно споразумение, ако Анкара покаже готовност.

Този важен за Европа въпрос ще е тема на срещата на премиера Алексис Ципрас с турския външен министър късно тази вечер.
Правителството подготвя и съвместен план за действие заедно с лидерите на опозиционните партии. Очаква се подкрепата и на опозицията. Срещата се провежда под председателството на президента на страната. Консерваторите от "Нова демокрация" предлагат създаване на бежански лагери от затворен тип без право на настанените да напускат и под пълна полицейска охрана. "Сириза" категорично отхвърли това искане.

В същото време лекари, които са доброволци на границата с Македония при Идомени, предупреждават за риск от епидемии  сред  настанените в палатковия лагер на македонската граница.Техният брой днес е над 15 хиляди.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна