Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задушница e

| обновено на 05.03.16 в 15:58
Снимка: БГНЕС

Хиляди българи днес отдадоха почит на своите починали близки, като по случай първата за годината Голяма Задушница в храмовете в цялата страна ще бъдат отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни.

В православната традиция съботата преди Неделя Месопустна е отредена за църковен помен на починалите. Днешната Задушница се нарича още Вселенска, защото се споменават и починалите в самота и тези от внезапна смърт по време на пътешествия, бедствия, при пожари, от глад и от студ. Приема се, че те са погребани неподобаващо и тази Задушница е отредена за техен помен. 

В София и големите градове общините осигуряват допълнителни автобуси по маршрутите към гробищните паркове. Във Враца много хора ще присъстват на общата панихида в православните храмове, която се отслужва след заупокойната литургия. Прави се и обща поменна трапеза, след която се раздава донесената храна на по-бедни, като милостиня за починалите. По този начин се почита паметта на нашите близки, като традицията повелява човек да приготви жито, вода, вино и питка.

Утре е Месни Заговезни (Месопустна неделя), след което започва големият Великденски пост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна