Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел разкритикува антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В 447 общини в германската провинция Хесен се провеждат избори за местни органи на властта. Резултатът се смята за индикатор и за изборите в Баден-вюртемберг, Сакксония- Анхалт и Райнланд-Пфалц идната седмица.

Досега не е имало избори с по-неясен краен резултат, при които дори социологическите агенции отказват да правят прогнози за изхода. Германия е на кръстопът за бъдещето си управление и от това кой ще спечели на комунално ниво в Хесен и на местните избори в другите три провинции до голяма степен зависи в каква посока ще отиде курсът на управление в бъдеще. Над 50% от избирателите обаче все още не са решили за кого да дадат гласа си, което прави всяка социологическа прогноза твърде нестабилна. Затова и социологическите агенции, публикуващи резултати всяка неделя, предупредиха, че този път те са само ориентировъчни. 
Въпреки това се забелязва известно стабилизиране в настроението на избирателите и въпреки че бежанската криза е решаваща за изхода във всички провинции, все повече германци смятат, че страната ще се справи с нея. В източната Саксония- Анхалт така смятат над 50% от запитаните,  а  западните Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг броята на оптимистите надхвърля две трети.

Седмица преди гласуването за местни парламенти канцлерът Ангела Меркел разкритикува партията "Алтернатива за Германия", че с антиимигрантската си реторика всява предразсъдъци и поляризация в обществото. В интервю пред "Билд ам зонтаг" Меркел подчертава, че останалите партии трябва да предизвикат "Алтернатива за Германия" към публични дебати, като се разграничат от политическите ѝ послания.


Изявлението на канцлера отразява безпокойството на традиционните политически сили от растящата обществена подкрепа за тази партия и нейната яростна съпротива срещу миграционната политика на Меркел, посочва Ройтерс.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна