Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотичният фронт може да подкрепи антикорупционния закон въпреки спорните моменти в него

Юлиан Ангелов
Снимка: БГНЕС

Предстои Патриотичният фронт да се събере и да обсъди преработения антикорупционен закон, като по всяка вероятност ще го подкрепи, въпреки че в него все още има спорни и притеснителни точки, като анонимните сигнали, например. Това каза в "Преди всички" депутатът и секретар на ПГ на Патриотичния фронт Юлиан Ангелов:

Две основни неща остават, които са притеснителни за нас – възможността отново за анонимни сигнали, въпреки различните тълкувания, които направи г-жа Кунева с това дали има, или няма факти в тези анонимни сигнали. Притеснява ни това, че не може някой да преценява това – има ли факти в един сигнал или няма факти, защото не е разследващ орган. Тези анонимни сигнали, ако се запазят, ние в никакъв случай няма да ги подкрепяме. Притеснява ни също обстоятелствените декларации, включването на прекалено много обстоятелства в тези декларации, които трябва да се декларират от лицата, заемащи публични длъжности пред този орган, коментира Ангелов и допълни:

В момента има няколко органа, които реално трябва да се борят и разследват корупцията, но виждаме, че не се случва нищо в държавата, така че не сме големи оптимисти за това какво ще се случи с този закон, ако той бъде приет, но в крайна сметка ние сме за това да дадем възможност държавата да си свърши работата.

Ангелов обаче ясно даде да се разбере, че депутати от парламентарната група няма да се подават на ултиматуми:

Аз на реформаторски ултиматуми съм се нагледал година и половина. Както твърдят, че напускат, че са в опозиция, така виждам и че си управляват всички министерства, без никакъв проблем, така че техните ултиматуми са само на приказки и пиар акции. Ние на ултиматуми не се поддаваме. Ако преценим, че този закон и това бюро, което се създава, няма да върши работа или се прави с цел разчистване на политически сметки, няма да го подкрепим. Ако видим, че има възможност този закон и това бюро наистина да решат някакви проблеми в корупцията – ще го подкрепим.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Юлиан Ангелов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна