Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Атанасов: Разследванията срещу Цветанов започнаха веднага след като Пеевски го заплаши от парламентарната трибуна

| обновено на 07.03.16 в 18:43
Снимка: БГНЕС

Близо шест часа продължи изслушването на столични следователи и прокурори в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Повод станаха критични коментари за главния прокурор  на следователя Бойко Атанасов, от които в специално писмо се разграничиха  26 - ма негови колеги.

Шпицкоманда, специализирана в дела срещу политици и бизнесмени, отиващи при разследващи, избрани, не на случаен принцип, а посочени от прекия ръководител - това са част от обвиненията на следователя Бойко Атанасов, според когото стратегия за държане в зависимост били огромното количество дела срещу неизвестен извършител. С такова бил шантажиран и самият той:

"Това е масова практика. Не само срещу министри и депутати, но и срещу магистрати, за да може те да са удобни, контролируеми". Атанасов твърди, че главният прокурор Сотир Цацаров не изпълнява системно задълженията си, а кой да стане обвиняем, решава Делян Пеевски:

Когато Делян Пеевски се появяваше по телевизията, той заяваваше тогава, мисля, че на бившия вътрешен министър: "Г-н Цветанов, вас прокуратурата ще ви разследва". В момента, в който се казваше, идваше дело срещу него.

Атанасов остана за пореден път самотен срещу колегите си, което обясни със "стокхолмски синдром".В момента те нямат избор. Ако не играят по нарежданията отгоре, предимно се случват дисциплинарки.

И още едно разкритие, което направи Атанасов и впоследствие призова за това да бъде направена проверка от Етичната комисия – той заяви, че при едно от кандидатиранията му за пост в съдебната система за шеф на Районната прокуратура в Кюстендил, е бил принуден да се оттегли от състезанието, след като му било казано, че ако се откаже от конкретно дело, по което работи, щял да спечели безпроблемно поста

Единственият от опонентите на Атанасов, който макар и с видимо нежелание, проговори пред медиите беше прокурорът по делото КТБ Иван Гешев, за да отрече, че е част от шпицкоманда и, че не е в заложническа зависимост от ръководството на прокуратурата:

"Психиатрични диагнози, не мога да поставям. Не съм специалист в тая насока. Обърнете се към някой психиатър. Не мога да ви кажа... А, той, откъде е толкова запознат, нямам представа, сигурно чете допълнително".

Гешев смята, че има връзка между делото КТБ и медийните изяви на Бойко Атанасов: "Когато видиш един контейнер, всеки здравомислещ човек, с нарязана хартия, той скенер ли е, да знае, какво е нарязано. Защо го свързва с КТБ? Как той, в миг погледна и възстанови документите, аз нямам обяснение" - каза той по повод твърденията на Атанасов, че се унищожават документи по знаковото дело. Обвинителят, който от година и половина работи само по делото с топ-обвиняем Цветан Василев, избра царски начин да каже, има ли готовност да внесе делото в съда... "Имам всякакви готовности за всякакви варианти. Аз не мога да предскажа някакви бъдещи несигурни събития. Аз знам горе-долу кога ще е и не смятам да предсказвам.Когато му дойде времето.

В присъствието на близо 20 редови следователи и прокурори, ръководителят на Столичното следствие Иван Иванов отрече всичко казано от Атанасов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна