Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 март от 19 часа ще излъчим от "Мартенските музикални дни" концерта на Румънския национален симфоничен оркестър с диригент Кристиян Мандял

Кристиян Мандял (вляво) и Андрей Йоница
Снимка: личен архив

Музикантите от Румънския национален симфоничен оркестър и техният диригент Кристиян Мандял са вече познати на русенската публика. Тази година те отново ще се представят на фестивала, а солист ще бъде младата надежда Андрей Йоница -  носител на първа награда от конкурса "Чайковски" – Москва 2015. В програмата са включени: Три румънски танца от Т. Рогалски, Рококо вариации от П.И. Чайковски, Смъртта на Изолда от Рихард Вагнер  и  сюита Кавалерът на розата  от Рихард Щраус.
Ученик на Херберт фон Караян в Берлин и Седжиу Челибидаке в Мюнхен, Кристиан Мандял е считан за един от най-значимите румънски диригенти днес, който развива блестящо своята дейност в продължение на четири десетилетия. Между 1987 и 2002 е главен диригент и музикален директор на Букурещката филхармония. В качеството си на симфоничен и оперен диригент, маестро Мандял прави стотици концерти в повече от 36 страни, а неговото музициране вдъхновява публиката от цял свят. През последните години концентрира усилията си върху развитието на Румънския национален симфоничен оркeстър, признат за най-добрия оркестър на Румъния през последните няколко години.
Изявеният талант Андрей Йоница, който ще се изяви като солист на фестивалната сцена, е роден през 1994 г. в Букурещ. От ранна детска възраст започва да свири на пиано и виолончело. През 2014 г. си партнира с Гидон Кремер и Кристиан Тецлаф на фестивала на Музикалната академия в Кронберг. Йоница е носител на редица престижни национални и международни награди, като през изминалата година печели и широко международно признание с победата си на Международния конкурс "Чайковски" в Москва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна