Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията настоява Петър Москов да подаде оставка

Снимка: БГНЕС

Депутатите от опозицията настояват здравният министър да подаде оставка след решението на Конституционния съд. Вчера Конституционният съд отмени разделянето на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет. Това беше основната част от предприетата от министър Петър Москов реформа. Според съда промяната е уредена напълно неясно, а това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите. Така е погазен принципът на правовата държава и на чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ. Според Конституционния съд критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да бъдат ясно уредени в закона. Въз основа на тези критерии различните заболявания и лечението им да се разпишат подробно в наредба, гласят още мотивите на Конституционния съд. Решението е прието с 11 гласа и само 1 против.

Според председателя на Здравната комисия, депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, Здравното министерство трябва да се съобрази с мотивите на Конституционния съд: Ние сме коректни коалиционни партньори.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е разтревожен от развоя на събитията: Застрашава, по моя преценка, над 90 процента от успеха на здравната реформа.

Лидерът на БСП Михаил Миков настоява здравният министър да подаде оставка: Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Друг човек да дойде и да прави това, което ГЕРБ трябва да прави в областта на здравеопазването.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че, при положение че основните елементи от реформата са отменени, и че Националният рамков договор няма да бъде подписан, това е мотив да се иска оставка: Това, което ние сме предупреждавали и сме говорили, е било в правилната посока. За съжаление министър Москов не се вслушва в нашите сериозни аргументи и в нашите възражения. Въпрос на достойнство и чест е той да излезе от тази ситуация. Самият министър Москов трябва да бъде така добър да си подаде оставката.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт не вижда заплаха за здравната реформа: Не виждам драма в това. Би трябвало да се коригират пропуските, които са допуснати, но аз не виждам заплаха в самата здравна реформа. Бих желал да продължи да действа, защото тя доказа, че за една година може да се икономисат 500 милиона от бюджета на Здравната каса, които бяха преразходвани към началото на 2015 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна