Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев: Ако се наложи, ще има ограда и на гръцката граница

Снимка: БГНЕС

Изненадваща проверка на силите за сигурност, разположени на границата ни с Гърция и Македония, направи министърът на отбраната Николай Ненчев. Обстановката според него е относително спокойна и към момента няма информация  за пренасочване на бежанския поток към страната ни.

Военният министър се запозна на място с изпълнението на съвместния план и тренировките, в които участват около 500 служители на Гранична полиция, жандармерията и военни формирования:

Убедих се на място, че има много добра координация и в момента се извършват съвместни действия, т.е. тренировки и обучения между въоръжените сили и жандармерията. Започнах се на място с обстановката. Относително спокойни са нещата, не би следвало да има основания за безпокойство.

Планът за контрол по границата ни предвижда съвместно патрулиране, оптимизиране на наблюдателната система, събиране на информация и проиграване на практически действия по овладяване на безредици при евентуален бежански поток. Синхронът между службите на двете ведомства е изключително добър, заяви директорът на Гранична полиция Антонио Ангелов:

Смятам, че сме наистина подготвени и не го казвам просто така. Защото тука сме денонощно с колегите от армията и полагаме всички усилия да се подготвим за всякакви сценарии, за всякакви варианти, така че да не бъдем изненадани в последния момент.

Има ли реална опасност бежанската криза от съседните държави да се пренесе към България? Министър Ненчев не изключи и монтирането на преградни съоръжения, ако се наложи:

Ние сме готови за това и се надяваме това да не се случи, с оглед на информацията, която получаваме от нашите съседи и това е възможно. Ако се наложи, ще има преградни съоръжения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна