Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадският премиер на посещение във Вашингтон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със среща в Белия дом с американския президент Барак Обама ще започне посещението на канадския премиер Джъстин Трюдо във Вашингтон.

Днес американският президент и първата дама на Съединените щати Мишел ще бъдат домакини на една от редките официални държавни вечери в чест на чуждестранни политици, към чийто клуб ще се присъедини и новото канадско премиерско семейство.


Това ще бъде първата подобна чест за канадски премиер от почти две десетилетия. Преди официалната вечеря Трюдо ще се срещне с Барак Обама, с когото ще обсъдят теми от двустранен интерес.


След срещата се очаква да бъдат обявени няколко двустранни инициативи, сред които общ ангажимент към намаляване на емисиите на метан, засилване на подкрепата на развиващите се страни при справяне с климатичните промени, както и улесняване на преминаването на границата между Канада и Съединените щати от канадски и американски граждани
чрез прилагане на предварително освобождаване от митническа проверка на пътуващите.

Джъстин Трюдо се радва на рядка популярност и медиен интерес във Вашингтон.

Преди заминаването си Трюдо заяви в Отава, че топлите отношения с Вашингтон са от основно значение за благополучието на Канада и призова за подобряването им след вече десетилетие на обтягане при предишното управление на консерваторите.

В рамките на 3-дневната си визита канадският премиер ще изнесе още лекция пред студенти и ще се срещне с членове на американския Конгрес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна