Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Турандот“ в Софийската опера, посветена на 75-годишнината от рождението на Гена Димитрова

Петък, 11 март, от 23.00 часа

БНР Новини
Цветелина Василева като Турандот на сцената на Софийската опера
Снимка: Софийска опера и балет
Във времето за български изпълнители ви представям един запис осъществен на 14 февруари. За деня на влюбените Софийската опера предложи легендата за Турандот, чиято жестокост е сломена от любовта – тази на Калаф към нея и тази на Лиу към Калаф. Турандот е опера, която почти непрекъснато присъства в репертоара на театъра. Много са знаковите интерпретатори на ролите – Никола Николов, Румен Дойков, Константин Янков, Радка Конфорти, Маргарита Радулова, Юлия Винер, Гена Димитрова, Катя Попова, Милкана Николова, Никола Гюзелев. Гена Димитрова е първата изпълнителка на Турандот в постановката на Пламен Карталов от 1995 г., копродукция със Солун – културна столица на Европа – 1997. Участват 187 души и през следващите години тя е играна на различни сцени. В Япония жъне огромен успех през 2000 г. с Гена Димитрова и отново, по настояване на японската импресарската агенция – в 6 спектакъла през 2015 г. Ролята на Лиу тогава изпълняваше Цветелина Василева, която тази вечер направи българския си дебют като Турандот. Беше вълнуващо да присъстваш на преобразяването на нежната и влюбена Лиу в жестоката принцеса. Останалите участници бяха – Мартин Илиев – Калаф, Силвана Пръвчева – Лиу, Юлиан Константинов – Тимур, Бисер Георгиев – Пинг, Николай Павлов – Панг, Даниел Острецов – Понг, Мандарин – Николай Петров, хор и оркестър на Софийската опера, диригент Григор Паликаров.
Човек избира своите кумири. За мен Гена Димитрова беше и си остава кумир, заедно с редица други изпълнители от това поколение. Но никой няма нейния глас, той е природно богатство, категорична е Василева.
Цветелина Василева споделя, че идеята за участието й като Турандот е отвъдокеанска, най-напред по време на гастрола й като Лиу в „Опера Пасифик“ в Калифорния, където я уверили, че спокойно би могла да изпее и тази партия в операта на Пучини. Замислих се, но тогава не се реших да опитам. При повторната покана, от „Уичита Гранд Опера“ в Канзас, приех.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна