Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Борусия" и "Шахтьор" гледат към четвъртфиналите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският "Шахтьор" (Донецк) и германският "Борусия" (Дортмунд) взеха убедителни победи в първите осминафинални срещи на турнира Лига Европа. Украинците се наложиха с 3:1 над "Андерлехт" (Белгия), като имаха превъзходство през цялото време. Почти няма шансове и за "Тотнъм", който падна 0:3 при визитата си на "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд.

"Фенербахче" имаше превъзходство над "Брага", но стигна до успеха осем минути преди края, когато под проливния дъжд край Босфора се разписа Мехмет Топал. При нулево равенство завършиха пък "Базел" (Швейцария) и носителите на трофея "Севиля", които завършиха мача с десет човека заради червения картон на Стивън Н'Зонзи пет минути преди края.

На "Арена Лвов" "Шахтьор" нанесе своя удар в рамките на три минути - в 21-ата и в 24-ата, като Тайсон откри. Но основната заслуга беше на Виктор Коваленко. Най-прогресиращият млад футболист на Украйна в момента се пребори за висока топка с вратаря на гостите Силвио Прото, а падайки я търколи към Тайсон, за когото не беше проблем да се разпише. Три минути по-късно Факундо Ферейра подаде към ъгъла на наказателното поле към Дарио Сърна, който в свой стил центрира прострелно, а Олександър Кучер с глава за втори път вдигна трибуните на крака. След още четири минути можеше да стане и 3:0, но този път Прото извади атрактивно удар на Ферейра. Две минути преди края на първата част Едуардо улучи страничната греда на белгийската врата след пас на Сърна.

Но Сърна направи грешка в 68-ата минута и той остави човека си сам - Франк Ачеампонг получи пас от дясно от Ибрахима Конте и не се затудни да вкара за Андерлехт. Ферейра и Едуардо бяха в основата на третия гол, като първият увлече защитник и освободи пространство за Едуардо.

В Дортмунд "Тотнъм" излезе основно с резерви по решение на мениджъра си Маурисио Почетино, а крайното 3:0 за домакините от "Борусия" им дава сериозни надежди да чакат спокойни реванша другата седмица.

Пиер-Емерик Обамеянг откри резултата за домакините в края на първото полувреме, а след почивката дубъл на Марко Ройс, който беше най-активен в състава на жълто-черните, оформи крайния резултат. Той се разписа в 61-ата и 70-ата минута.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна