Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин показва по света мартеница рекордьор

5
Снимка: Стефка Павлова

Най-дългата мартеница в света, изработена преди година от видинчани, заминава на пътешествие по света. Видин получи сертификат на "Гинес" за червено-бялото изделие, дълго близо 17 км. Мартеницата е включена в международната изложба "Културни обичаи на Балканите". Експозицията е представена днес във видинската библиотека.

Най-дългата мартеница беше показана в Македония. Тя ще замине за Румъния след ден, каза директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова:

"Ние показахме най-дългата в света ръчно изплетена мартеница в Скопие. Показахме и сертификата, който получихме за нея. Сега тя ще отпътува и за Румъния. Копие на сертификата е изложено тук. Всички можете да го видите и да разказвате, и да се се гордеете, че един такъв рекорд е постигнат в нашия малък град."

СнимкаРъчно изработени мартеници от България, Румъния и Македония са представени в международната изложба "Културни обичаи на Балканите". Целта на експозицията е да съхрани общото културно наследство и да подкрепи включването на обредната украса в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Подкрепа се очаква и от академичната ни общност, каза проф. Саша Тодорова, представител на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО:

"Целият интелектуален потенциал, който има Българската академия на науките, ще бъде впрегнат това нещо да се случи. Институтът по фолклор и т.н. Те в своя архив имат аргументи, ние ще ги преведем и ще дадем на Комисията и тя се надявам, че срещу такива сериозни факти, не би могла да каже "не"."

Изложбата ще остане отворена за посещения и утре в залата за изяви на видинската библиотека, а след това ще замине за Румъния. Интерес към нея има и от Холандия. Идеята е тя да бъде показана и в други държави, където традицията на мартениците не е позната.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени