Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риболовни сдружения и природозащитници на протест

| обновено на 13.03.16 в 11:38
Снимка: БГНЕС

Около 50 риболовци от няколко национални сдружения се събраха на протест пред кметството на луковитското село Румянцево. Те се обявиха против изграждането на втора водноелектрическа централа на река Златна Панега. В същото време от селото организираха контрапротест в защита на централата, която според природозащитници ще захранва с електричество една 4-5  къщи.

Протестиращите са изпратили становище, относно строителството на новата водноелектрическа централа до Министерството на околната среда и водите и Басейновата дирекция в Плевен, съобщи Димитър Куманов от сдружение "Балканка":

Ние чакаме от тях някаква реакция, но при всички положения ние ще протестираме, защото това е брутално нарушение на почти всички видове закони в България, които имат отношение към опазването на природата. Река Златна Панега, в участъка, в който ще се изгражда бъдещия ВЕЦ "Румянцево-2", попада в защитена зона Карлуково по директивата за опазване на местообитания и биологични видове на ЕС. По време на издаване на всички разрешителни за този ВЕЦ са въведени забрани за защитената зона, в която се развиват много ценни, не само риби, а и други водни организми.


Издадените разрешителни за строеж и водохващане са в разрез с тогава действащия план за управление на речните басейни, съобщи организаторът на протеста Боян Симеонов и потвърди думите на Куманов:

Освен това, цялото водно тяло на реката се намира в защитена зона „Карлуково“, част от Натура 2000. Това категорично забранява изграждането на ВЕЦ-ве и всякакви други съоръжения от подобен тип.

Симеонов допълни, че водноелектрическата централа ще нанесе сериозни щети на популацията на рибата и останалите водни организми:

Дебитът на водата ще намалее драстично. Ще се стигне до заблатяване. Пъстървата ще бъде унищожена. Ще бъде прекъсната миграцията на всички димно размножаващи се риби. Това ще доведе до много тежки последици за реката.

Рибарите се заканиха, че протестите ще продължат до спирането на строителството на централата:

Искаме държавните органи, хората, които са издали тези разрешителни, да бъдат санкционирани. В конкретния  случай става  въпрос за Рени Атанасова от РИОСВ. Искаме незабавно да се прекрати строежът на това съоръжение.

Протест на риболовци ще има и в района на язовир "Копринка". Поводът е липсата на строги действия от институциите спрямо бракониерите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна