Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Франция смятат за "провокация" твърдия тон на Сирия и винят за това Русия и Иран

Жан-Марк Еро и Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на САЩ и Франция Джон Кери и Жан-Марк Еро показаха раздразнение от твърдия тон на сирийския първи дипломат Уалид Муалем, който в събота заяви, че Дамаск не смята да обсъжда на мирните преговори по сирийската криза в Женева решението на правителството му да се проведат президентски избори в Сирия, съобщиха Ройтерс и АФП.

Това е провокация, лош знак и не съответства ва духа на прекратяването на огъня, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро на пресконференция в Париж, където се проведе среща на ръководителите на дипломацията от САЩ, Франция, Германия, Италия и Великобритания по повод ситуацията в Сирия, Либия и Йемен.

На свой ред американският държавен секретар Джон Кери заяви, че сирийското правителство и неговите поддръжници Русия и Иран грешат, ако смятат, че ще продължават да изпитват границите на търпението на крехкото примирие. Кери обвини Сирия за повечето нарушения на примирието. Той изрази също недоволство, че двамата спонсори на сирийския президент Башар Асад - Русия и Иран, се опитват да наложат на участниците на преговорите в Женева да приемат провеждането на президентски избори в Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна