Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в Баден-Вюртемберг, Саксония-Анхалт и Райнланд-Пфалц - тест за Меркел

Девойки в традиционна премяна се готвят за гласуване в Кимбах, Баден-Вюртемберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При висока избирателна активност протичат изборите за местен парламент в три германски провинции - Баден-Вюртемберг, Саксония-Анхалт и Райнланд-Пфалц. Освен за бъдещото управление на трите провинции днешният вот е оценка на избирателите за водената от Ангела Меркел политика и конкретно по отношение на бежанската вълна, заляла Европа.

Тези избори бяха предшествани от рекорден брой социологически проучвания. Интересът към тях е огромен поради  изострената полемика по отношение на имигрантския проблем. Общото и в трите провинции е очертаващото се  все по-голямо влияние на десните популисти от "Алтернатива за Германия", които се очаква да оберат протестния вот. Прогнозите сочат, че те ще вземат около 10 на сто от гласовете в Баден-Вюртемберг и Райнланд- Пфалц, а в източната провинция Саксония-Анхалт десните популсти се очертават като втора политическа сила.

Според прогнозите разположението на силите и в трите провинциални парламента ще доведе до трудности при коалирането и съставянето на действащи правителства. Иначе вероятен победител в Саксония-Анхалт ще са христяндемократите, в Баден-Вюртемберг състезанието е между "Зелените" и христяндемократите, а в Райнланд-Пфалц едни срещу други в битката за първото място са изправени христяндемократи и социалдемократи.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна