Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенските полицаи излизат на протест

Протест на полицаи
Снимка: БГНЕС

Полицаи от Плевен излизат на протест. Синдикалната федерация на служителите в МВР организира събрание на открито пред сградата на Областната дирекция от 17.40 до 19.00 часа. 
Заявеното от политическото ръководство на министерството за съгласуваност на измененията в Закона за МВР със синдикалните организации не отговаря на истината. Това каза Димитър Хайтов, председател на синдикално дружество при Второ РПУ в Плевен. Въпросът е принципен и това не е само протест срещу орязване на петте дни отпуск и намаляване на обезщетенията с осем заплати при пенсиониране за новоназначените. Проблемът е в отсъствието на:
Съгласуване, обещавана реформа, представяне на изменения на закона, които не могат да мотивират, защо се случват. Не могат да посочат конкретни срокове, техническо обезпечаване, оборудване на състава, включително и възнаграждение. Обосновка за пожарната да стане агенция. Децентрализация на структурите щяло да доведе до по-добро пожарогасене. Не е вярно. Само преди година-две направиха спасителните отряди, няколко отряда в цялата страна и казаха, че централизираното ще доведе до по-добра дейност.
Този протест е и сигнал към политическите сили в Народното събрание:
Първо, в Комисията за вътрешен ред и сигурност в Народното събрание да имат предвид и те, ако могат, да направят едно обществено обсъждане. Второ, в парламентарната зала, всяка една политически представена партия, да защити и изготви една дългосрочна концепция, и най-вече, да не се манипулира общественото мнение, че всичко това е съгласувано с нас предварително. Защото такава процедура въобще не е започвана, камо ли вече да е стигнато до някакъв консенсус, както би трябвало да бъде.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени