Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски хакери са атакували системата на британското здравеопазване

Снимка: pixabay.com

Руски хакери са причинили анулирането на повече от 1000 операции в британското национално здравеопазване и 2000 прегледи чрез атака срещу Патологичната служба в Лондон, съобщи вестник „Таймс“.

Киберпрестъпниците от групата Qilin, която обикновено иска откуп, са хакнали на 3 юни Synnovis - лаборатория, която предоставя тестове за пет болници и общопрактикуващи услуги в столицата. Атаката е парализирала компютърната системата на компанията, блокирайки дигиталното поръчване на тестове и предоставянето на резултатите. Тестовете често са предпоставка за прием в болница и операции. От националното здравеопазване съобщиха, че 1134 процедури и 2194 амбулаторни прегледи са били отложени в редица от най-големите и най-натоварени болници в Лондон. 

Лекарите са били предупредени, че пълното възстановяване на услугите може да отнеме доста време, чак до септември. Кръвопреливането е една от най-засегнатите процедури. Qilin е поела отговорност за хакерската атака и е публикувала известие на своя сайт със заплаха да публикува данни, взети от Synnovis на 20 юни. Твърди се, че хакерите са поискали 50 милиона долара за деблокиране на компютърната системата и връщане на откраднатите данни. “Блумбърг“ цитира хакерите, че атаката им е била оправдана, тъй като е отмъщение за участието на британското правителство във войни, без да се уточнява кои точно.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени