Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пореден път СЕМ не гласува оставката на Лозанов

| обновено на 15.03.16 в 12:33
Снимка: БГНЕС

Днес Съветът за електронни медии (СЕМ) трябваше да разгледа за пореден път оставката на председателя на регулатора доц. Георги Лозанов и да направи опит да я гласува, но и на четвъртото си заседание СЕМ не гласува оставката му.

Четирима от членовете на СЕМ присъстваха на днешното заседание на регулатора. Георги Лозанов отсъстваше, защото е в отпуск. Причината, поради която и днес оставката му не беше гласувана, е че трима от членовете СИМ – Мария Стоянова, Анюта Асенова и Ана Хаджиева поискаха Лозанов да представи отчет и едва тогава да го освободят. 

Според Анюта Асенова, която е и юрист, има законови пречки на днешното заседание да се гледа оставката на Лозанов, защото до 31-ви март СЕМ трябва да внесе в НС отчет за своята дейност. Така е по закон. Това означава, че преди този срок – 31-ви март, членовете на СЕМ трябва да разгледат и приемат този отчет. 

Според Ана Хаджиева е практика Съветът да се представлява от неговия председател. Тя също се съгласи, че гласуването трябва да се отложи. Стигна се до гласуване, в което само Иво Атанасов настояваше оставката на Лозанов да се гласува днес.

Досега на три поредни редовни заседания медийният регулатор не беше в пълен състав. По процедура, след като оставката на председателя бъде приета, СЕМ трябва да избере нов. Следва Лозанов да подаде отново оставка, но вече като редови член на регулатора. Той поиска да напусне Съвета за електронни медии на 25-и март с мотив, че не е съгласен телевизия "Пик" да получи регистрация.

Днас надзорниците удължиха с още седмица отпуска на Георги Лозанов и решиха, че на заседание в следващия вторник ще открият процедура за избор на генерален директор на БНР. Първият мандат на Радослав Янкулов изтича в края на май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени