Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигрантите, които се опитаха да влязат нелегално в Македония, бяха върнати в Идомени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мигрантите и бежанците, които вчера се опитаха да влязат нелегално в Македония, бяха върнати в лагера Идомени. Според Гърция призивите за нелегално преминаване са "провокация“ преди на срещата на върха в Брюксел в края на седмицата. 

Бежанците и мигрантите, които късно вчера се опитаха да влезнат на територията на Македония, но не успяха да преминат, останаха до тази сутрин в неутралната зона между границите на двете страни. Поради лошото време се принудиха да се върнат в палатковия лагер в Идомени, но отказват прехвърляне в безопасните места за настаняване вътре в страната.

Властите разследват кой е разпространил позивите на арабски език, които сочат на мигрантите как да преминат нелегално в Македония. Според коментарите в медиите това е "провокация“ и "организирана акция с риск за живота на мигрантите", смята правителството.

Ръководителят на комисията за бежанците допълни информацията, че са заловени и други позиви, които предупреждават мигрантите и бежанците "да не вярват на гръцките власти, защото щели да ги транспортират обратно в Турция", а не в бежански лагери.

Премиерът Ципрас свика извънредно заседание на Mинистерския съвет след случaя с масово нелегално прехвърляне на бежанците към Македония. Опозицията дори предупреди, че това може да доведе до дипломатически конфликт между двете страни.

Във вторник в Идомени пристигна еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и лидерът на гръцката опозиция Кирякос Мицотакис. Въпреки усилията на властите никой от 15-те хиляди мигранти и бежанци не напуска лагера на македонската граница.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени