Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Манолова: Потребителските спорове не трябва да се разглеждат от арбитражните съдилища

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Използването на арбитражни съдилища от колекторските фирми е нарушение на правата на потребителите и то трябва да бъде прекратено със законодателни промени, заяви омбудстманът Мая Манолова.

На дискусия в Пловдивския университет Манолова обяви, че вече е създадена  работна група с широко представителство , която да изготви необходимите промени в няколко закона в защита на българските потребители.

Схемата, по която се действа в момента, подчерта Мая Манолова, е известна – монополните дружества, доставчици на обществени услуги, а вече и фирми за бързи кредити, продават дългове на колекторски фирми, които си създават арбитражни съдилища. Именно техните актове са годно основание за снабдяване с изпълнителни листове, а по този начин един дълг от 30 лева от 2005-а, след като мине през всичките въпросни инстанции, става 550 лева.

Вчера имах среща с ръководството на един от най-големите новосъздадени арбитражни съдилища, които съдят масово потребители и от първо лице мога да ви информирам, че за миналата година този съд е образувал 102 000 дела. Само за справка ще кажа, че Административен съд-София годишно образува и разглежда под 15 000 дела, поясни омбудсманът.

Не съществуват никакви правила за създаването на арбитражните съдилища, както и никакви изисквания към арбитрите, а няма даже минимален набор от правила за процедурите, които се случват в тях, допълни Мая Манолова, която даде и предложение за разрешаването на проблема:

То генерално би решило въпроса – потребителските спорове да се изключат от правомощията на арбитражните съдилища. Такъв е и разумът на европейските директиви, които казват, че потребителските спорове трябва да се разглеждат от съдилища, които да са в състояние да преценят наличието на неравноправни клаузи в потребителските договори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна