Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама ще пътува до Великобритания, Саудитска Арабия и Германия през април

Барак Обама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама ще пътува до Обединеното кралство, Саудитска Арабия и Германия през април, като посещенията му ще са свързани с предстоящото гласуване за британското членство в ЕС, със ситуацията в Близкия изток и с панаира на индустриалните технологии в Хановер, съобщи Белия дом, цитиран от АФП.

Обама ще посети замъка Уиндзор, където ще има частен обяд с кралица Елизабет II - и Даунинг стрийт 10 за съвместна пресконференция с премиера Дейвид Камерън. В навечерието на референдума за британското членство в ЕС през юни Обама вероятно ще се изрази силната си подкрепа за оставане на Великобритания в ЕС.

В Саудитска Арабия Обама ще присъства на срещата на върха на Съвета за сътрудничество в Персийския залив и ще защити там политиките на Вашингтон към Близкия изток. Отношенията на Вашингтон с традиционния съюзник Саудитска Арабия се обтегнаха покрай политиката на Обама спрямо Иран.

При това пътуване Обама ще посети и Германия, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел и ще разгледа Hannover Messe - най-голямото в света търговско изложение за индустриални технологии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна