Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната здравна карта е одобрена окончателно

БЛС може да оспорят в съда и проекта за служебен рамков договор

| обновено на 17.03.16 в 15:12
Снимка: БГНЕС

С 11 гласа "за" и 2 "против" Националната комисия към Министерството на здравеопазването прие Националната здравна карта. Документът отразява здравните потребности на българските пациенти за последните три години.

След одобрение в Министерския съвет следващата седмица картата става задължителна част от методиката, по която Здравната каса ще сключва договори с отделните лечебни заведения. Лекарският съюз обяви,че няма да гласува приемането на здравната карта.

Здравната карта съдържа информация за броя на лечебните заведения, болничните легла и специалистите във всяка област на страната. На нейна база НЗОК ще може да сключва договори с лечебните заведения. Ако в даден регион няма нужда от конкретна болница, фондът ще има право да отказва финансиране. Здравната каса вече няма да е задължена да финансира всички болници, които искат партньорство, както беше досега. 

Общо в страната 3500 легла ще бъдат преобразувани от активни в такива за продължително лечение, защото такива липсват. Отчете се също, че има недостиг на лични лекари, на педиатри, а има пресищане с ортопедии и очни клиники. 

По време на обсъжданията здравният министър наблягаше на това, че Националната здравна карта няма да съкращава съществуващи здравни структури, а ще се опита да ги приведе към нуждите на пациента. От април в сила влизат три нови клинични пътеки за хора след тежки хирургични ортопедични операции, както и инсулти и инфаркти.

Лекарският съюз се обяви срещу Националната здравна карта. Лекари смятат, че новите разпоредби могат да доведат до закриване на легла. От организацията посочват, че има 28 областни здравни карти и поне три варианта на националната и не е ясно коя точно част ще се се вземе предвид при оценката на потребностите на региона и хората. Не на последно място, според лекарите методиката за областните карти е съдебно оспорвана, а от районните колегии, от Сдруженията  на общинските болници и на общопрактикуващите лекари има поредица от отрицателни становища по философията на здравната карта.

Председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев посочи, че може да оспорят в съда и проекта за служебен рамков договор, защото предложението на Здравната каса било незаконосъобразно

Има възможност за еднолично решение от страна на Надзора във връзка с промяната в обеми и цени. Има един такъв създал се правен вакуум в момента. Прави се рамков договор, обаче я няма наредбата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна