Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гнездото на Стършелите: Георги Кацаров и Вичо Балабанов

Гнездото на стършелите” – съвместна продукция на вестник „Стършел” и редакция „Хумор и сатира” на Българското национално радио.

Идва пролет, а ние подгизнахме от вода. Няколко дена валя сякаш беше библейски потоп. Ние с Вичо естествено знаем истината и тя не е толкова драматична,
както ни я представят по останалите медии.

Ето каква била действителната ситуация в един от градовете. По сигнал, дошъл от района на автогарата, където жена е заседнала с колата си, се отзовават моментално полиция, пожарна и линейка. Оказало се, че това е Петя П., бременна в края на осмия месец. Когато пожарникарите отиват на мястото установяват, че не дъждът е причината за наводнението, a на родилката й изтичат водите. На спасителите тя показва снимка от видеозон, от която е видно, че е бременна с три момчета. Жената е откарана в родилното на окръжната болница, където тризнаците проплакват. От сълзите им се наводнило отделението, а не от пробития покрив.
Вторият случай, раздут от медиите като „поредната човешка трагедия”, се оказва обикновена любовна драма. Люцкан Г. на 33 г. е мъжът с най-много несполуки сред дамите в града. В желанието си да има половинка до себе си, той решава да пусне бутилка с любовно писмо. Но къде да направи това, при положение, че градът не е до море? Сам наводнява сутерена на ергенската си бърлога и изсипва няколко пакета морска сол. Излива душата си върху бял лист и слага писмото в бутилка от зехтин „Екстра върджин”. С проблеми до шията и вода до коленете го заварват пожарникарите, които го измъкват полусух от любовното блато.

Според кмета, виновна за пороя е иконата на Богородица в дома на баба Никодима от краен квартал. От три години възрастната жена се моли на пресветата майка да отърве дъщеря й от мързеливият зет. Зетят само яде, седи пред телевизора и расте на талия. Ако вземат да му я мерят, шивашкият метър би се отчаял. И ето че молитвите били чути. Небето се отваря и от него се изсипват 30 литра на квадратен метър, напълно достатъчни, за да отнесат зетя три къщи по-надолу, в двора на вдовицата Вероника.
По морето не е по-различно. Свлачища, калища, но и там нещата не са толкова драматични. Особено ентусиазиран от задаващите се дъждове бил Йордан Й., собственик на най-пострадалия имот. Къщата му била напълно паднала и останал само с един курник. Като видял накъде отиват нещата, с обезщетението от застраховката решил да купи чадъри и шезлонги. Наредил ги по протежението на целия двор и зачакал. Според геолозите още няколко небесни капки и щял да се озове на плажа. Кой смее да мечтае за подобна съдба - днес си ляга като собственик на курник с осем кокошки, а утре ще се събуди като концесионер на първа линия.

Нетърпение се появило и в малкия Гошко, който всеки ден правил пясъчни замъци на брега, но лошите вълни винаги ги отнасяли. Но в очите на това невинно дете природата не била толкова несправедлива, щом щяла да му докара истински замък от върха на хълма, принадлежащ на добре облечения бизнесмен Груьо Истината. Мечтата на малчугана да стане рицар със замък най-накрая щяла да се сбъдне, а ако успее да намери и бял кон, ще може да сбъдне мечтите на дамите по плажа.
С особен копнеж в очите за дъжд наблюдавал небето и Павел Л. Бившият гларус вече бил на години, но въпреки това старият „занаят” не се забравял, и от известно въртял любов със съседката Петя, която била омъжена. Рахатлъкът на нощните похотливи посещения с прескачане на оградата бил развален след последния проливен дъжд, когато имотът му отишъл една пресечка надолу. Всяко зло – за добро. Там живеела Настя М., с двадесет години по-млада от него, и като гледал как обгрижва колците с домати, щяло много да му хареса на новата улица. Е, след още един дъждовен сезон може и да се озове на плажа, където момите са още по-млади и напети.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени