Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция настоя Салах Абдеслам да бъде екстрадиран и съден на нейна територия

| обновено на 19.03.16 в 01:20
Абдеслам Салах

Един от най-издирваните хора в Белгия за участие в атентатите в Париж от ноември беше арестуван при специална операция на полицията в Брюксел. При престрелка 26-годишният Салах Абдеслам беше ранен в крака и после отведен от силите на реда, след като 4 месеца се укриваше. При акцията в родния му квартал Моленбек Сен Жан са арестувани още четирима души, заподозрени за съучастие в терористичните атаки във Франция през ноември миналата година. На извънредна пресконференция, заедно с белгийския премиер, президентът на Франция Франсоа Оланд поиска бързото екстрадиране на Абдеслам, за да бъде съден от френските власти:

"Искам да поздравя белгийското правителство за полицейската акция, започнала преди много седмици. Не се съмнявам, че нашите съдебни власти бързо ще отправят молба за екстрадиране. Тъй като не за първи път отправяме подобни искания – убеден съм, че властите в Белгия ще отговорят възможно най-бързо, за което искам да благодаря на белгийското министерство на правосъдието", заяви Оланд.

Салах Абдеслам се смята за един от терористите на 13 ноември в Париж, заедно с брат си Брахим, който се самовзриви във френската столица. При атаките загинаха 130 невинни граждани. Абдеслам е с марокански произход, израснал е в Белгия, но има френско гражданство. Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел благодари на силите за сигурност:

"Беше свършена професионална работа, която доведе до тези важни резултати в борбата с тероризма. Те са в рамките на битката ни за демокрация и в защита на нашите ценности срещу тази ужасна форма на мракобесие", коментира белгийският премиер.

Правителството на Белгия е възложило на независимия национален орган за наблюдение на сигурността да преразгледа нивото на опасност след арестите. Откакто Абдеслам и съучастниците му се издирват, Брюксел е в трета, предпоследна степен на терористична тревога.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна