Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намериха една от черните кутии на катастрофиралия самолет

| обновено на 19.03.16 в 09:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Намерена е една от черните кутии на катастрофиралия в Русия самолет на авиокомпанията "Флай Дубай", съобщиха от следствието. Източник от авиодиспечерската служба на ростовското летище съобщи, че машината е трябвало да се приземи по разписание, а полетът е минал без проблеми. Самолетът  обаче не е успял да кацне от първия път и пилотът е съобщил, че ще направи втори опит. Тогава е станала и самата катастрофа. Източникът посочва, че неуспешното първо кацане е било заради страничен вятър. Следователите разглеждат две основни версии за инцидента - пилотска грешка заради лошите метеорологични условия или техническа неизправност.

Ето какво разказа за кастастрофата очевидка на случилото се:

Пристигнахме  на летището и решихме да останем за няколко минути на входа, за да подишаме свеж въздух. Изведнъж видяхме, че небето беше озарено от гигантски яркооранжеви пламъци, които на практика изпълниха целия небосклон. В същото време, за наша изненада, не чухме никакъв заук от катастрофата.

Повечето от жертвите са руснаци, жители на Ростовска област. По данни на авиокомпанията "Флай Дубай", сред пътниците на борда на машината е имало 44 руснаци, 8 украинци, един узбекистанец и един индиец. От руското консултво в емирството съобщиха, че сред членовете на екипажа е имало двама испанци, руснак, граждани на Киргизстан, Сейшелите, Кипър и Колумбия.

Властите откриха три горещи линиии по повод инцидент. Руският президент Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев изразиха съболезнованията си на семействата на загиналите. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев съобщи, че роднините ще получат по един милион рубли компенсация.  Утре в областта е обявен ден на траур.

От компанията "Боинг" обявиха, че са готови да окажат техническа помощ във връзка с разследването на катастрофата, ако руските власти пожелаят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна