Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И двете черни кутии на катастрофиралия в Ростов на Дон самолет са намерени

| обновено на 19.03.16 в 17:27
Разследващите работят на мястото на катастрофата в Ростов на Дон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И двете черни кутии на катастрофиралия в Ростов на Дон самолет на Fly Dubai са намерени и ще бъдат предадени за разшифровка, съобщи ТАСС, позовавайки се на говорителя на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин. Трагедията отне живота на всичките 62-ма души на борда.

За разследване на катастрофата в Междудържавния авиационен комитет (МАК) е създадена комисия. Към работата й ще се присъединят и експерти от Обедидените арабски емирства, където е регистриран разбилият се самолет, а също от САЩ - страната производител на машината, както и от Франция, където е изработен двигателят.

Според Маркин в момента се събират останките на загиналите, след което ще се извърши идентификация и съдебно-медицинска и генетична експертиза.

Времето в района на катастрофата продължава да е много лошо, но въпреки това следователите и криминалистите не са прекъснали работата си на мястото.

Следственият комитет работи по няколко версии, каза още Маркин. Той изброи основните - грешка в действията на екипажа, техническа повреда на борта, сложни метеорологични условия.

Телевизия "Россия 24" излъчи редица мнения на експерти и пилоти за възможните причини на катастрофата на самолета. Подчертава се, че времето в района е било много лошо - валежите са били съчетани с буреносен вятър. Самолетът е кръжал около два часа, опитвайки се да кацне. При поредният опит се е разбил.

Пилотът Андрей Литвинов заяви по "Россия 24", че според него екипажът на самолета не е бил подготвен за тежките климатични условия в Русия и е сгрешил, че не е избрал да кацне на друго летище, както са постъпили други самолети: Наблюдаваме неподготвеност на дубайския екипаж към нашите климатични условия - силен вятър, изместнаве на машината от вятъра, плюс дъжд. Разбира се, командирът при такива условия е трябвало да реши да каца на резервно летище, но кой знае защо той не е взел такова решение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна