Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абдеслам имал намерение да се самовзриви в Париж, но се отказал

Абдеслам Салах

Салах Абдеслам - задържаният като участник в атентатите в Париж от ноември миналата година, е преместен в специално отделение за особено опасни лица в затвора в белгийския град Брюж. На Абдеслам са повдигнати обвинения в убийства по терористични подбуди и участие в терористична група.
При един от първите му разпити след задържането му в петък в Брюксел, Салах Абдеслам е заявил, че е имал намерение да се самовзриви на националния стадион на Франция на 13 ноември миналата година, но се е отказал от намерението си, без да уточнява мотиви за решението си.
Днес Абдеслам потвърди и ще го цитирам: Исках да се взривя на "Стад дьо Франс", но после реших да не го правя. Има много въпроси, които трябва да му зададем и да получим отговори. Искаме да разберем точно какво е направил след като се е отцепил от терористите на стадиона и защо е изхвърлил жилетката си с експлозиви в Мон Руж.

Според прокурора Франсоа Молен на този етап от разследването изглежда, мъжът е изиграл централна роля при формирането на терористичните групи, извършили атентатите миналата година. Той подчерта, че задържаният е участвал в прекарването на терористи в Европа. 

В същото време френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов заяви, че е прибързано да се правят изводи:
Нека сме по-предпазливи и да оставим разследването да продължи с разпитите на Салах Абдеслам както и с установяване на хората, които също трябва да бъдат арестувани.

Франция издаде нова европейска заповед за арест срещу Салах Абдеслам, но решението за предаването му на френските власти ще бъде взето от Белгия до 2-3 месеца. Междувременно френските власти разположиха допълнителни сили за оптимизиране на контрола на границите. Бернар Казньов подчерта, че нивото на заплахата остава изключително високо след арестуването на Абдеслам.
След възстановяването на граничния контрол след атентатите на 13 ноември близо 5000 полицаи са разположени по границите. Мярката е позволила проверяването на около 6 млн. души, а 10 000 са били спрени да влязат на територията на страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна