Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Локомотив" (Варна) взе Купата на България по хандбал

"Локомотив" (Варна) спечели за втора поредна година Купата на България по хандбал за мъже, след като победи на финала в Бургас местния "Фрегата" с 28:21 (17:7). По този начин варненци дублираха трофея си от миналия сезон, когато триумфираха след победа отново над "Фрегата" на финалния турнир в Габрово.

Пред погледа на кмета на Бургас Димитър Николов младият отбор на "Локомотив" (Варна) показа страхотен дух и желание за победа. Тимът е лидер в класирането в “А” група, като само преди седмица допусна първата си загуба - 25:35 от Фрегата в зала “Младост” в Бургас. Днес обаче тимът на Никола Карастоянов показа, че е забравил за този мач. "Локомотив" спечели за 9-ти път в историята Купата на България, като само ЦСКА има повече - 10.

Домакините изиграха много слабо първо полувреме, за което голяма заслуга имаха и варненци. Младият тим на "Локомотив" играеше с огромно настроение и лекота, докато "Фрегата" така и не успя да влезе в ритъм. Домакините нямаха гол първите шест минути, след които Локо водеше с 2:0. Йордан Михайлов изравни резултата до 2:2, след което двата има си вкараха по един гол.

В този момент дойде невероятната серия на гостите. След много добри изпълнения на Бранимир Балчев и Тансер Юсню "Локомотив" (Варна) вкара 10 безответни гола и поведе с 13:3. Страхотни прояви на вратата имаше опитният Иван Иванов-Змея, който се отличи с прекрасни спасявания. Така краят на първото полувреме дойде при резултат 17:7 в полза на гостите от Варна.

През второто полувреме играта беше далеч по-равностойна, като домакините дори имаха своите шансове да обърнат мача. Фрегата направи серия от 5 поредни гола и скъси разликата до само 5 попадения - 20:25. В тези минути много силно игра Димитър Петков. До края на мача оставаха 7 минути, но бургазлии пропуснаха да накажат колебанията в играта на варненци. Така след 28:21 Локомотив Варна спечели Купата на България. 

Бранимир Балчев беше най-резултатен в срещата с 11 гола, а 5 за "Локомотив" добави Тансер Юсню. За "Фрегата" се отличиха Димитър Петков с 8 гола и Йордан Михайлов с 6.

В мача за трето място "Добруджа" победи с 36:19 (16:6) втородивизионния "Шумен".

След изиграването на 4-те мача финалния турнир бяха връчени индивидуалните награди:

Голмайстор: Живко Георгиев ("Добруджа") - 20 гола

Най-добър разпределител: Николай Начев ("Шумен")

Най-добър вратар: Иван Иванов ("Локомотив" Варна)

Най-добър защитник: Димитър Асенов ("Фрегата")


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна