Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американка подобри рекорд на Стефка Костадинова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

18-годишната Ващи Кънингам, дъщеря на бившия куотърбек от НФЛ Рандъл Кънингам, стана най-младата световна шампионка в скока на височина в историята на световните първенства по лека атлетика в зала и на открито. Американката подобри постижението на Стефка Костадинова, която стана световна шампионка в Париж през 1985 година едва 19-годишна.

На Световното първенство в Портланд момичето грабна златното отличие с резултат 196 сантиметра. Миналата седмица тя постави рекорд на колежанското първенство на САЩ в същата дисциплина, а днес спечели доста по-сериозно отличие. Баща ѝ Рандал е и неин треньор.

Четири атлетки дадоха този резултат 196 см, но нито една не успя да преодолее 199 см. Кънингам стана шампионка, тъй като нито веднъж не направи фаул при предишните си опити. Сребърното отличие е за испанката Рут Бейтия. Бронзът грабна защитаващата титлата си Камила Лицвинко от Полша.

Франсин Нионсаба от Бурунди спечели титлата на 800 метра при жените. Тя постигна резултат от 2:00.01 минути, изпреварвайки с 26 секунди Ейджи Уилсън от САЩ и с 43 Маргарет Уамбуй от Кения.

За състезателката от Бурунди това е дебют на Световно първенство в зала, а досегашното ѝ най-добро постижение е шампион на Африка от 2012 година и 6-о място на Олимпийските игри в Лондон. През 2013 година на нейното име е било най-доброто постижение за сезона. Четвъртаа остана представителката на САЩ Лора Рьослер с 2:00.80 минути.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени